Slank en strak in bikini - deel 1

Moet jij binnenkort ook weer je bikini aan en voel je je daar niet klaar voor? Geen paniek, want met deze tips zit je in een mum van tijd weer stevig in je lichaam en kan je zonder zorgen flaneren over het strand.


Wat moet je doen om af te vallen?
Eigenlijk is het heel simpel. Je moet zorgen dat je meer kilocaloriëen verbruikt dan je opneemt. Gezond eten is dus een must. Hoe zit het met jouw eetgewoontes? Bekijk onze lijst en kijk welke punten je nog kan verbeteren.

Dagelijks 1,5 liter drinken
Welke dranken zijn het meest geschikt? Water is de beste keuze, maar ook andere dranken leveren vocht. Drink echter liever niet te veel van dranken die veel calorieën, cafeïne, zout of zoetstoffen bevatten.

Dagelijks minstens de helft van je granen volle granen
Geraffineerde graanproducten bevatten slechts een fractie van de voedingsstoffen van de vollegranenversie. Kies dus regelmatig voor volkorenbrood, volkorenpasta, volle rijst, wilde rijst, muesli (liefst zonder toegevoegde suiker)...

Dagelijks minstens 3 porties groenten
Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels.
1 portie groenten weegt ongeveer 100 gram. Eet niet iedere dag dezelfde groenten. Niet alle soorten bevatten alle voedingsstoffen die je nodig hebt, dus varieer!

Dagelijks 2 of 3 porties fruit
1 portie fruit weegt ongeveer 125 gram. Ook hier is de boodschap: wissel af! Houd er ook rekening mee dat fruit meer suiker bevat dan groenten en dus ook meer calorieën. Maar je krijgt er wel een grotere variatie aan vitaminen, mineralen en vezels voor in de plaats. Van een gezond snoepje gesproken!

Dagelijks 4 porties melkproduct of andere calciumbron
1 portie komt overeen met 1 glas melk (150 ml), 1 klein potje yoghurt, 1 sneetje kaas van 20 gram,... Kies wel voor magere of halfvolle zuivel, want daarin zitten aanzienlijk minder verzadigde vetten.

Dagelijks 1 portie vlees, vis, ei, vervangproduct
Al je lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwitten. Het is dus logisch dat je ervoor moet zorgen dat je iedere dag een portie eiwitten opneemt. Eiwitten vind je terug in vlees, vis, ei,
peulvruchten, tofoe, noten… 1 portie weegt ongeveer 75 tot 100 gram. Als je voor vlees kiest, beperk dan wel ‘vet’ vlees (braadworst, varkensgehakt, ribbetjes, salami…) tot 1 keer per
14 dagen.

2 porties vis per week
Omega 3-vetzuren zijn cruciaal voor een goede werking van onder andere de hart- en bloedvaten, de ogen en de hersenen. Omega 3-vetzuren vind je terug in vette vis zoals zalm, tonijn, haring, maatjes… Naast omega 3 zijn er nog andere redenen om twee keer per week vis te eten: vis is rijk aan jodium en selenium.

Gezond smeer- en bereidingsvet
Iedere dag heeft je lichaam een beetje vet nodig, onder andere voor de opname van vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) die we iedere dag nodig hebben. Per dag volstaan 1 eetlepel bereidingsvet per persoon en 1 mespuntje smeervet per sneetje brood. Het ene vet is echter het andere niet. In margarine en olie zitten voornamelijk onverzadigde vetzuren, zij beïnvloeden je cholesterol positief!

Zuinig met zout
Veel mensen eten te veel zout, en dat heeft nadelen: je bloeddruk kan verhogen, je lichaam kan meer water vasthouden (tot 1,5 kg!) en het risico op maagzweren, maagkanker en osteoporose wordt groter. Als een product een etiket heeft, lees het dan. Bevat het meer dan 500 mg natrium per 100 gram, dan is het een zoutrijk product.


Natuurlijk is bewegen ook een goede manier om af te slanken en vooral om strakker in je lichaam te zitten. Binnenkort geven we je hier meer tips over!


Meer informatie over gezond vermageren vind je in in het boek Kilootje minder

Tidak ada komentar:

Posting Komentar